Projekti

Mali tehnopolis Samobor (MTS)

KONCEPT

Kako bi se poboljšalo okruženje za osnivanje novih tvrtki te unaprijedila konkurentnost postojećih, Grad Samobor provodi projekt prenamjene bivše vojarne Taborec u poduzetničku potpornu instituciju koja će nuditi uslugu inkubatora, korištenja opreme za 3D printanje i skeniranje te razne druge usluge usmjerene jačanju kapaciteta poduzetnika i jačanju njihovih vještina i konkurentnosti na tržištu.

Projekt Mali Tehnopolis Samobor (MTS) uključuje kompletnu rekonstrukciju objekta te uređenje okoliša i parkirališnih mjesta i izgradnju potrebne infrastrukture. Tako će se ostvariti ukupno 1.431,05 m2 korisnog prostora za opremanje i uređenje s ciljem namjene prostora treningu i edukaciji poduzetnika.

MTS će imati višestruku funkciju – poduzetničkog inkubatora za poduzetnike početnike te pružatelja poduzetničkih potpornih usluga kroz najam prostora, korištenje zajedničkih dvorana (za sastanke, kafeterija, učionice, multimedijalna dvorana, coworking i sl.), edukacija koje se odnose na poduzetničke vještine i podizanje konkurentnosti poslovanja kroz korištenje tehnologija te mogućnosti korištenja aditivnih tehnologija u svojem poslovanju, s obzirom na to da će MTS biti opremljen najnovijom generacijom industrijskog 3D printera i 3D skenera.

Jedan od važnih ciljeva MTS-a bit će privlačenje potencijalnih poduzetnika iz okolice. Faktori privlačnosti bit će kvalitetni poslovni prostori u okviru MTS-a, manji troškovi poslovanja, dobri radni uvjeti te niz potpornih usluga usmjerenih jačanju poduzetničkih vještina i povećanju konkurentnosti poslovanja.

Na području šire regije ne postoji ni jedna poduzetnička potporna institucija sličnih karakteristika, opremljena tehnološkim naprednim 3D printerom i 3D skenerom industrijske namjene.

Realizacijom ovog projekta kroz nabavu visokotehnološke opreme i kvalitetnu rekonstrukciju postojećih objekata postavit će se temelji za razvoj poduzetništva orijentiranog na prerađivačku industriju i baziranu na znanju, tehnologijama i inovativnost

NOSITELJI / PARTNERI NA PROJEKTU

NOSITELJ: Grad Samobor

PARTNERI: Zagrebačka županija i Poduzetnički centar Samobor d.o.o.

SURADNICI:  Centar za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Srednja strukovna škola Samobor, Pučko otvoreno učilište Samobor, Udruženje obrtnika Samobora (Svete Nedelje i Stupnika); Obrtničko učilište Zagreb, Razvojna agencija Zagreb – Tehnološki park Zagreb (RAZA-TPZ), Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije (RRAZŽ)

Datum početka i završetka projekta: 1.11.2017. . – 01.06.2020.
Ukupna vrijednost projekta:   21.638.344,40 kn

Iznos odobrenih sredstava iz EU fondova: 19.490.552,00 kn  (90,0741371%) (

Iznos vlastitog sufinanciranja: 2.147.792,40 kn  (9,9258629%)

LOKACIJA PROJEKTA: Mikrolokacija projekta je na područje bivše vojarne Taborec koja se nalazi na samom ulazu u Samobor. Adresa projekta: Ul. Savke Dabčević Kučar.

CILJEVI PROJEKTA

  • Izvršena rekonstrukcija i opremanje infrastrukture MTS-a
  • Pružanje podrške osnivanju novih poduzeća (putem usluge inkubacije i podrškom poslovne potporne ustanove)
  • Pružanje podrške razvoju novih proizvodnih linija i širenju poslovanja postojećih poduzetnika (putem pružanja usluge obuke i najma tehnološki napredne i skupe opreme)
  • Promoviranje poduzetništva među učenicima i studentima

  SVRHA PROJEKTA

  SVRHA PROJEKTA

  Unaprjeđenje ponude poduzetničkih potpornih usluga u Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji čime će se doprinijeti održivom razvoju i zaposlenosti u Zagrebačkoj županiji, a posebice u Gradu Samoboru i samoborskom kraju (MTS će poticati osnivanje novih malih poduzeća i obrta i stvarati uvjete za rast i napredak postojećih poduzeća. MTS se neće fokusirati isključivo na jedan sektor, ali će se prilagoditi za višenamjensko djelovanje u skladu s poduzetničkim resursima grada i županije).

  CILJNE SKUPINE

  Ciljna skupina Poduzetničkog inkubatora (za usluge inkubacije područje grada Samobora i Zagrebačke županije) su:

   • mlađa populacija – učenici strukovnih škola, studenti tehničkih zanimanja, kreativci – učenje kroz rad
   • mladi poduzetnici
   • inovatori
   • mreže i organizacije u području tehničke kulture
   • znanstvena zajednica
   Ciljna skupina za usluge 3D tehnologije:

    • Poduzetnici početnici i poduzetnici koji su u procesu jačanja tržišne pozicije i rasta u prerađivačkim sektorima (područje grada Samobora i Zagrebačke županije te pogranično područje Slovenije, te ostale susjedne zemlje budući da planirana tehnologija nije prisutna na ovim područjima a potražnja za njom je znatna.

    KVALITETA I ZNAČAJKE PLANIRANE INFRASTRUKTURE

    Poslovni objekt MTS-a ima u ponudi fleksibilne prostore u kojima će se razvijati usluge poduzetnicima, motivirati javnost za poduzetništvo, te postepeno popunjavati poslovni prostor „start-up“, poduzetnicima početnicima i „zrelijim poduzetnicima“ u rastu i razvoju.

    Podjela prostora predviđena je sukladno potrebama i interesu korisnika – modularna podjela koja omogućuje naknadno povezivanje ili pregradnju prostora (ukupni kapacitet 28 jedinica, od toga 23 za poduzetnike).

    Ukupna površina Poduzetničkog  inkubatora proteže se na 1.431,05 m2 neto korisne površine, a čine ju dva objekta  koja se sastoje od prizemlja i kata.

    Ukupno će inkubator imati 28 funkcionalno prostornih jedinica. U navedenim objektima  bit će smješteni uredski prostori za inkubaciju poduzetnika, prostori za usluge specijalističkih i informatičkih  edukacija, prostori za korištenje specijalističke opreme (3D  printer, skener, povratni inženjering, CAD i sl.), te prostor multimedijalne dvorane za iznajmljivanje.

    USLUGE INFRASTRUKTURE NAKON STAVLJANJA U FUNKCIJU

     • USLUGE NAJMA PROSTORNIH JEDINICA – U prostornim jedinicama planiran je smještaj poduzetnika početnika i poduzetnika koji su u procesu jačanja tržišne pozicije i rasta (23 prostorne jedinice)
     • USLUGE KORIŠTENJA SPECIJALISTIČKE OPREME U prostorijama inkubatora pružat će se usluge 3 D tehnologije, printanja i skeniranja,povratnog inžinjerstva, te Cad dizajniranjae
     • USLUGE NAJMA MULTIMEDIJALNE DVORANE – Centar će nuditi vrhunski opremljenu multimedijalnu dvoranu kapaciteta 50 mjesta. Navedena dvorana namijenjena je za prezentacije, tribine, okrugle stolove, konferencije
     • USLUGE SPECIJALIZIRANIH RADIONICA – Inkubator će nuditi edukacije za rast i razvoj poduzetnika poput marketinga, prodaje, financija, organizacijskih vještina….
     • USLUGE INFORMATIČKE EDUKACIJE – Edukacije za specijalistička informatička znanja o novim tehnologijama. MS office paket (word,excel,power point) i Sinformatička znanja.