Razvoj samobora

Jamstveni fond

Program osnivanja Jamstvenog fonda za ciljne skupine poduzetnika, smatra se mjerom aktivne gospodarske politike Grada Samobora, primarno u cilju poticanja i razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

Iako uvjeti programa na regionalnoj razini predstavljaju iznimno značajan instrument potpora, oni nisu u potpunosti mogli obuhvatiti sve specifičnosti zahtjeva za povoljnijim financiranjem poduzetnika na lokalnoj razini. Stoga je Grad Samobor osmislio Program jamstvenih instrumenata koji poduzetnicima sa samoborskog područja osigurava povoljnije uvjete nego programi na nacionalnoj i regionalnoj razini a s ciljem da se poduzetnicima omogući ishođenje povoljnijih kredita za realizaciju i razvoj poduzetničkih poduhvata.

Korisnici jamstva su subjekti malog gospodarstva: trgovačka društva, obrti, zadruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i samostalna zanimanja. Svi navedeni subjekti koji mogu ostvariti pravo jamstva, moraju biti prijavljeni u sustavu poreza na dodanu vrijednost.

Sektori za koje se prvenstveno mogu ostvariti prava na jamstva po poduzetničkim kreditima su:

  • Proizvodnja (kupnja strojeva i opreme, izgradnja ili kupnja poslovno-proizvodnih prostora)
  • Turizam (agroturizam, razvoj novih selektivnih turističkih programa i unapređenje kvalitete)
  • Poljoprivreda i poljoprivredna proizvodnja (kupnja poljoprivrednog zemljišta, izgradnja objekta za poljoprivrednu proizvodnju, podizanje višegodišnjih nasada)

Uvjeti i kriteriji te načini izdavanja jamstava propisani su Pravilnikom o načinu poslovanja – upravljanja jamstvenom shemom, a operativno projekt provodi Poduzetnički centar Samobor za područje Grada Samobora, u suradnji sa “Jamstvenom agencijom za poticanje razvoja malog gospodarstva Zagrebačke Županije”.

Zainteresirani poduzetnici sve dodatne informacije mogu dobiti, osim u Poduzetničkom centru Samobor i u Regionalnoj razvojnoj agenciji Zagrebačke županije d.o.o. Zagreb, Ivana Lučića 2/XIII

Kontakt:

Mato Čičak, dipl. oec. stručni suradnik.
Telefon: + 385 (0) 1 6556 051, + 385 (0) 1 6556 051.
Faks: +385 (0) 1 6556 053
e-mail: mato.cicak@zacorda.hr