Ruralni razvoj i turizam

Turistički klaster po Sutli i Žumberku

Turistički klaster po Sutli i Žumberku omogućuje pristup razvitku turizma utemeljen na međusobnom interesnom povezivanju. Osnovan je na inicijativu Zagrebačke županije, a u sklopu projekta Uspostavljanje turističkog klastera u Zajedničkoj turističkoj zoni po Sutli i Žumberku. Projekt je financiran sredstvima Europske unije.

Cilj je spomenutog projekta ujediniti turističke subjekte radi povećanja učinkovitosti poslovanja i stvaranja zajedničkog turističkog proizvoda te osigurati institucionalnu potporu i ubrzati turistički razvoj Turističke zone po Sutli i Žumberku.

Poduzetnički centar Samobor, kao operativni klaster menadžer Turističkog klastera po Sutli i Žumberku na području grada Samobora, vodi brigu o pojedinačnim i zajedničkim interesima članova Klastera te osiguranju uvjeta i koordinaciji svih aktivnosti u procesima i razradi zajedničkih proizvoda Turističkog klastera.

Aktivnosti obuhvaćaju promociju koncepta Turističkog klastera, razvitak socijalnih odnosa i promociju zajedničkih projekta (u financiranju, marketingu, komunikaciji, logistici, informacijskoj tehnologiji, razvitku kanala distribucije, međunarodne suradnje), poticanje suradnje s pratećim institucijama – obrazovnim i institucijama za istraživanje i razvitak, poticanje obrazovanja i obuke članova Klastera.