PCS

Novosti

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) na sjednici održanoj 21. prosinca 2018. donijelo je Odluku o uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2019. godini.

Paket sadrži 9 mjera aktivne politike zapošljavanja:

Najveće novosti koje su uvedene odnose se na:

  • Mjera za samozapošljavanje ojačana je s 55.000 na 70.000 kuna, što konkretno znači da nezaposlena osoba koja pokreće posao pola novca može potrošiti na nabavu opreme što ulazi u osnovna sredstva rada, a preostala polovica, ili 35.000 kuna, ide u ostale dopuštene troškove. Oni koji su pokrenuli posao 2018. moći će koristiti i vaučere za praćenje rada koji bi im trebali olakšati drugu godinu samostalnog poslovanja.
  • Poticaji za zapošljavanje mogu narasti i do 275.000 kuna, no oni podrazumijevaju udruživanje više nezaposlenih osoba u poduzetnički pothvat. Za otvaranje obrta ili slobodne profesije za dvije osobe može se povući do 110.000 kuna, za osnivanje trgovačkog društva s četiri osobe može se povući do 222.000 kuna, dok se za osnivanje zadruge s pet uključenih osoba može povući i do 275.000 kuna, koliko iznosi maksimalni poticaj.

Za poticaje se može prijaviti svaka nezaposlena osoba prijavljena u evidenciji Zavoda, bez obzira na to koliko se dugo vodi u njoj. Potrebno je pripremiti poslovni plan iz kojeg je vidljivo da je poslovna ideja isplativa, savjetovati se s osobama u nadležnom uredu Zavoda za zapošljavanje i izraditi troškovnik u kojem je vidljivo da će se novac potrošiti na otvaranje i rad biznisa.

Na stranicama HZZ-a može se naći popis prihvatljivih troškova za pokretanje biznisa, u koje se ubrajaju nabava opreme, strojeva i alata, kupnja informatičke opreme i licenciranih IT programa, zakup poslovnog prostora, plaćanje doprinosa, troškovi knjigovođe, edukacije, registracije poslova i svih ostalih administrativnih troškova. Svi troškovi moraju biti plaćeni s računa nove tvrtke, dok se troškovi plaćeni u gotovini ne smatraju prihvatljivima.

Neprihvatljivim troškovima smatraju se i nabava rabljene opreme i rabljenih automobila, kupnja robe za daljnju prodaju, najam prostora od člana obitelji, uređenje poslovnog prostora, oglašavanje, pretplate na časopise, komorski doprinosi i službena putovanja.

Na umu treba imati i to da državni poticaji ne uključuju PDV, pa ako otvorite obrt ili tvrtku izvan sustava PDV-a, razliku morate podmiriti svojim novcem. Za one koji su u sustavu PDV-a ta stavka nije važna jer će uplaćeni iznos PDV-a moći odbiti od iznosa PDV-a koji su dužni državi.

Ako da ste poslodavac, posloprimac ili sezonski radnik, ovim mjerama i njihovim kombiniranjem možete iskoristiti poticaje kako biste unaprijedili svoj radni odnos ili tvrtku.

Različitim financijskim subvencijama i programima obrazovanja i usavršavanja omogućite si zapošljavanje novih radnika, dodatnu edukaciju, očuvanje radnog mjesta ili uključivanje u programe javnih radova.

Sve informacije o novom paketu mjera potražite na www.mjere.hr ili se obratite Poduzetničkom centru Samobor gdje ćemo Vam odgovoriti na sva vaša pitanja i pomoći sastaviti Vam poslovni plan.  

 

rawpixel-660716-unsplash