PCS

Novosti

U ponedjeljak, 19. studenog u Centru za mlade Bunker održano je stručno predavanje na temu 3D tehnologija.

Gost predavač, Damir Godec, izvanredni profesor i voditelj Katedre za preradbu polimera i drva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, prenio je svoje bogato znanje i iskustvo u korištenju aditivne proizvodnje i mogućnostima primjene 3D tehnologija te dao sudionicima korisne savjete o nabavi i korištenju 3D printera.

Svrha predavanja bila je upoznati sudionike s mogućnostima i primjenom aditivnih tehnologija te ispitati interes poduzetnika za korištenje tehnologija i usluga Malog tehnopolisa Samobor.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković uvodno je pozdravila okupljene sudionike predavanja i predstavila inicijativu i osobe koji su pokrenuli projekt. Istaknula je potrebu ispitivanja interesa poduzetnika za određenim tehnologijama prema kojima bi se provela nabava industrijske 3D opreme za MTS.

Prof. Damir Godec uvodno je dao primjere i mogućnosti korištenja aditivnih tehnologija u praksi, predstavio trendove na tržištu te detaljno pojasnio primjenu prednosti i nedostatke za 4 vrste najčešće korištenih tehnologija. Riječ je o FDM tehnologiji, SLA tehnologiji, SLS tehnologiji i 3D printing tehnologiji.

U završnom dijelu sudionici su postavljali pitanja te su putem demonstracije 3D printanih modela mogli uočiti razlike među pojedinim tehnologijama.

Na postavljena pitanja o projektu dodatno je odgovarao i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, naglasivši kako će MTS služiti korisnicima s područja Županije, ali i puno šire.

 

Predavanju je prisustvovalo 40 zainteresiranih sudionika iz područja poduzetništva i tehničkog obrazovanja.

MTS6